Handige gadgets voor de hockeyscheids


Nieuws afbeelding Zowel voor internet als voor de iPhone bracht de hockeybond KNHB onlangs nieuwe gadgets uit voor scheidsrechters. De bond hoopt hiermee de arbitrage op een positieve manier onder de aandacht te brengen en meer begrip te kweken voor het werk van de arbiters. Daarnaast zijn de nieuwe gadgets vooral erg leuk.

Fluitsimulator

In samenwerking met accountants- en adviesorganisatie BDO heeft de KNVB een fluitsimulator voor hockeyscheidsrechters ontwikkeld. Op de website van het nieuwe platform Goed Gezien Scheids kunnen (aspirant) scheidsrechters oefenen met het beoordelen van spelsituaties. Vanuit het standpunt van de scheids krijg je telkens een deel van een wedstrijd te zien, waarbij je moet bepalen wanneer er gefloten moet worden en welke maatregel er vervolgens genomen moet worden. Schat je de situatie verkeerd in, dan krijg je de situatie nogmaals te zien, zodat je kunt leren van je eigen fouten.

Standenmonitor
In maart 2010 bracht de hockeybond als eerste sportbond in Nederland een applicatie uit voor de iPhone. De app is gebaseerd op de KNHB Standenmotor en biedt hockeyliefhebbers de mogelijkheid op de hoogte te blijven van alle hockeycompetities in Nederland. Zo kan je waar je maar wilt het programma, de standen en de uitslagen van de competitiewedstrijden bekijken. Daarnaast kan je informatie opzoeken over hockeyverenigingen en over de spelregels.

Fluittoolkit
De Standenmonitor is afgelopen oktober uitgebreid met de ‘fluit toolkit app’, waarmee scheidsrechters hun administratie bij kunnen houden tijdens de wedstrijd. De fluittoolkit bevat een stopwatch, een alarm, een scorebord en een kaartregistratiesysteem en is bedoeld als hulpmiddel voor clubscheidsrechters en coaches. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat bondsscheidsrechters de app tijdens wedstrijden gaan gebruiken. Behalve voor hockeyscheidsrechters, is de nieuwe app ook interessant voor scheidsrechters van andere sporten. Jan-Willem Gramkow, hoofd van de afdeling Arbitrage van de KNHB: “Een stopwatch en een kaartenregistratiesysteem zijn natuurlijk niet alleen handig voor hockeyscheidsrechters. De app is te gebruiken bij een heleboel sporten. Je kunt de duur van de wedstrijd zelf instellen. Een helft kan bijvoorbeeld 35 minuten duren, maar ook 45, of een kwartier, afhankelijk van de sport of het speltype dat je beoefent.”

Elektronische leeromgeving
De nieuwe gadgets zijn onderdeel van het grotere project van de hockeybond om een elektronische leeromgeving op te zetten. Die moet aan het einde van seizoen 2010-2011 klaar zijn. Daarbij hoort ook een digitale cursus, waarvoor deelnemers zich online kunnen aanmelden en modules kunnen maken. Gramkow: “Uiteindelijk gaat het erom dat de praktijk en de theorie meer uit elkaar getrokken worden. Iedereen moet verplicht de theorie kennen, maar de praktijkcursus bieden we alleen aan diegenen aan die enthousiast zijn over het fluiten.”

De app’s van de KNHB zijn voor iedereen gratis te downloaden op de 
website  van de campagne Goed Gezien Scheids. Hier kan je ook de fluitsimulator spelen.


Nieuws  | 24 Maart